PUUR kind


Every child is a different kind of flower
And all together make this world a beautiful garden

Kinderen worden tegenwoordig aan veel prikkels blootgesteld en moeten aan allerlei eisen voldoen. De dagen van school zijn vaak lang, vol van inspanning met maar weinig ruimte voor ontspanning. Ook na school is er vaak weinig tijd voor ontspanning. Kinderen gaan naar de Buitenschoolse Opvang, hebben een clubje, zitten voor de televisie of achter de computer. Dit lijkt ontspanning, maar vraagt ook weer een inspanning. Te weinig ontspanning kan ervoor zorgen, dat er te veel spanning in het lichaam blijft. Kinderen krijgen hoofdpijn, buikpijn, slapen slecht in of slecht door.

 

Leren luisteren naar het huis waar je in woont, je lichaam, kan al op jonge leeftijd. Het kan kinderen helpen meer in balans te komen en zich als geheel prettiger te voelen. Leren voelen wanneer je spieren zich spannen en ontspannen of leren voelen hoe je ademt en waar je ademt. Kun je je adem weer laag en rustig krijgen? En hoe voelt het eigenlijk om je ogen dicht te hebben en gewoon stil te zijn? Wat zie je, wanneer er een fantasieverhaal verteld wordt en je meegenomen wordt naar een mooie plek?

 

Kinderyoga kan dus een goede ondersteuning zijn voor het kind in zijn fysieke- en emotionele groei. In een yogales leren kinderen op een speelse wijze balans te voelen tussen beweging en rust, spanning en ontspanning. Ze ontwikkelen eigenschappen als kracht, souplesse en evenwicht. Ze ervaren de kracht van stilte, ze leren luisteren naar hun lichaam.

Hoe verloopt een les kinderyoga?

Tijdens de lessen wordt de nadruk gelegd op ontspanning en plezier. Het spirituele komt niet zo sterk naar voren als in sommige lessen voor volwassenen. Het gaat voor de kinderen om het vergroten van de fysieke mogelijkheden, het verhogen van het zelfvertrouwen en het leren ontspannen. Kinderyoga is een speelse Hatha yogavorm die is afgestemd op het het niveau van bewegen, van leren of in welke fase van stress het kind zit. Tijdens een les wordt dynamisch bewegen afgewisseld met rustmomenten. Er is ook aandacht voor de ademhaling. Als baby wordt je geboren met een rustige adem. Hoe ouder je wordt, hoe meer die natuurlijke ademhaling vertroebelt door alle invloeden van buitenaf. Tijdens yoga leren kinderen alle adem gebieden te gebruiken waarvan de buikadem het meest ontspant. 

Op basis van de leeftijdscategorie en de daarbij behorende belevingswereld van het kind worden de lessen ingevuld.

 

Een les voor kinderen tussen de 4-6 jaar

Voor de kleintjes tussen de 4-6 jaar staan de oefeningen veelal in het teken van een centraal thema passend bij hun belevingswereld, zoals een leuke boswandeling, de spannende jungle of de seizoenen. Er worden ook yogahoudingen geoefend. Zo werken de kinderen met het stevig staan als een boom bijvoorbeeld aan balans en ook aan concentratievermogen. Het nadoen van een kikker is bijvoorbeeld een goede manier om de heupen en knieën los te maken. De lessen worden aangevuld met liedjes en verhalen die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Ze worden zich op speelse wijze bewust van hun adem, ze ontwikkelen het gebruik van hun zintuigen en leren het verschil tussen spanning en ontspanning.

 

Een les voor kinderen tussen de 7-12 jaar

De lessen voor kleintjes tussen de 7-12 jaar hebben al een wat meer praktische insteek en ligt de nadruk wat minder op speelsheid. Er wordt meer ingegaan op de werking van yoga en hoe zij yoga kunnen gebruiken tijdens spannende momenten. Ze leren om bijvoorbeeld bij zenuwen voor een toets of een spreekbeurt en bij heftige emoties zichzelf tot rust te brengen door de juiste ademhaling.

 

Voordelen van yoga voor je kind

De mogelijke voordelen op een rijtje:

  • Kinderen kunnen werken aan hun zelfvertrouwen. Yoga leert kinderen namelijk om vol te houden, geduldig te zijn en naar een doel toe te werken. Als een bepaalde houding lukt, wordt het zelfvertrouwen vergroot.
  • Het verhoogt het bewustzijn en het concentratievermogen. De yoga houdingen gecombineerd met diepe en gecontroleerde ademhaling leert kinderen hun hoofd rustig en leeg te maken en zich alleen op de houding te focussen.
  • Kinderen leren zichzelf waarderen, om te gaan met spanningen en het hebben van angstige dromen en onzekerheden.
  • Het bevordert de creativiteit. Door de rust in hun hoofd krijgen kinderen de ruimte om allerlei dingen te verzinnen en te creëren. Door uit te proberen komen ze tot allerlei creatieve houdingen en worden ze fantasierijker.
  • Het bevordert een goede houding, een rechte rug, soepele spieren en sterke botten.
  • De meditatie-oefeningen zorgen voor een beter concentratievermogen.

 

Ik geef graag Yoga les aan groepen kinderen onder schooltijd op de basisschool, BSO of een andere geschikte  locatie.

Tevens ben ik ook bereid  om kinderen 1 op 1 een yoga les  aan te bieden. Het is dan wel van belang dat er in ieder geval 1 ouder bij blijft

 

Ben je benieuwd wat yoga kan betekenen voor jouw kind ( eren ), vul dan onderstaand formulier in .

 

 Aanmeldformulier KinderYoga